A vědí to vůbec lidé?
Zvířecí sněm o Vánočních svátcích
Kdysi dávno svolala zvířata sněm. Liška se zeptala veverky: "Co pro tebe znamenají Vánoce?"
Veverka odpověděla: "Pro mne Vánoce znamenají
Minoritský perník
Dej na vál mouku, cukru, medu, strouhané ořechy, oříšky, mandle. Co máme po ruce. Koření dle libosti, citronovou, pomerančovou kůru, 2-4 žloutky. Rozetřeného amonium s dráslem a rumu na to. Vypracuj v tuhé těsto. Upeč 2-3 kousky na zkoušku. Nerozběhne-li se, dělej perníčky. Dávej na povoskovaný plech, potři vejcem, peč. Je-li těsto slabé, přidej
mouky.
Recept podle oka a jazyku.
Vánočka
· 1 kg mouky (polohrubé nebo hladké + polohrubé)
· 2 menší zarovnané lžičky soli
· 20 dkg cukru
· 1vanilkový cukr
· citrónová kůra, mandle
· rozinky (nejlépe předem máčené v čaji příp.s rumem)
· 20
Vánoční cukroví
kokosky, biskupský chlebíček a mnohé další
Kokosky
Těsto: 250 g hladké mouky, 500 g kokosu, 250 g másla, 200 g moučkového cukru, 2 vejce
Na ozdobu: moučkový cukr
Sypké přísady vysypeme na vál, přidáme dvě vajíčka a na kousky nakrájený změklý tuk. Těsto rukama důkladně prohněteme a
Vanilkové rohlíčky
cukroví
· 350 g polohrubé mouky
· 250 g tuku (Hery)
· 100 g cukru
· 140 g ořechů (nejlépe vlašských) rozemletých
· cukr moučka s vanilkou na obalování
Vše zpracujeme v těsto, tvoříme či vykrajujeme rohlíčky a po upečení ihned obalujeme v moučkovém
Štrůdl - recept
jablkový
Recept na klasický jablečný štrůdl, neboli jablkový závin.
Co potřebujeme:
· 30 dkg hladké mouky
· 10-20 dkg tuku
· 1 vejce
Dej do misy 25 až 30 dkg másla, sádla anebo husího, kachního sádla, 20 dkg cukru, 1 dkg soli, citronové, pomerančové kůry, vanilky, rumu, višňovky, 4 až 6 celých vajec. Dobře rukama propracuj a očištěné, oprané hrozinky, opařené a oloupané krájené mandle. Jsou-li ořechy, můžeme vyloupané, pokrájené též přidat. Pak ze 4 dkg kvasnic vykynutý kvásek a 1 kg přesáté, ohřáté mouky. Mléka co jest třeba.
Hory cukroví a metráky potravin nestačí...
aneb adventní přípravy na Vánoce
(Zpracováno podle P. Piťhy)
TO ZASE BUDE BLÁZINEC,
UŽ ABY BYLO PO SVÁTCÍCH...
Zatímco děti netrpělivě počítají, kdy skončí škola, a ty menší se ptají, kolikrát se ještě vyspinkají, než přijde Ježíšek, říkají mnozí dospělí: "Už aby bylo po svátcích - to zas bude blázinec." Jsou to hlavně ženy, kdo takto mluví. Na nich totiž spočine velká práce spojená s přípravou svátků.
SLAVIT JE UMĚNÍ,
KTERÉMU SE ČLOVĚK MUSÍ UČIT...
Slavit je umění, kterému se člověk musí naučit. Dětská spontaneita, s níž jsme slavívali Vánoce, v člověku nezůstává. Slavení má svá pravidla a svůj řád.
Naše sváteční dny jsou vrcholem a plodem našich všedních dnů. Bez práce nejsou koláče a bez koláčů není posvícení právě tak, jako není posvícení každý den. Svátky jsou vskutku úměrné kvalitě našich všedních dnů a rozpaky nad svátečními dny svědčí o nějaké nekvalitě našich dnů všedních. Kterýkoli svátek je dnem, který je jakoby vynesen nad rovinu všedních dní. Je to den klidu, kdy můžeme přehlédnout úseky svého života a radovat se z toho, co nám přináší.
UČIT SE BÝT SPOLU...
Svátky jsou dny, kdy se můžeme a máme věnovat tomu, na co ve všední dny nemáme dost času.
To neznamená dohánět všechny resty, či svátky prospat. Svátky nejsou dny lenosti, jsou to dny pro jinou činnost. Hlavně se máme věnovat druhým, být s nimi, promlouvat s dětmi, hrát si, číst si, jít na procházku, dívat se, zkrátka být spolu. Možná, že nechuť, s níž někteří mluví o svátcích, pramení z toho, že už vůbec nedovedou být spolu, a to je zlé znamení. I v tom nám mohou Vánoce otevřít oči pro realitu...
UDĚLEJTE MÉNĚ CUKROVÍ...
Svátky mají být hezké, a proto je třeba mnoho připravit. Mnozí se do tohoto ale pouštějí s přílišnou důsledností, okázalostí a perfekcionismem...
Udělejte o polovinu cukroví méně a budete mít víc času zastavit se, zamyslet a i radovat. A nebudete také muset po Novém roce vypouštět záložky na sukni a povolovat pásky u kalhot.
NECHTĚJTE VŠECHNO NAPLÁNOVAT...
Nechtějte všechno přesně naplánovat, vždyť se to mnohdy zvrtne jinak: dědeček nastydne, Zuzanka dostane zarděnky, návštěva se omluví nebo přijde pozdě. Nechtějte řídit Vánoce jako generál nebo režisér, ale nechte se řídit Vánocemi.
A hlavně nebuďte sobci. Na svátcích je krásné, že se líbí i těm druhým. Ve světle jejich radosti se rozsvítí i radost vaše. Buďte vynalézaví: vždyť v okolí každého z nás je mnoho lidí "na okraji".
ZOUFALÝ POKUS O ÚKLID...
Nestačí, když napečeme hory cukroví, naděláme sudy salátu, nanosíme metráky potravin a nápojů, rozvěsíme jmelí a větvičky a provedeme zoufalý pokus o úklid všeho. To vše nestačí a nejednou to i překáží. Svátky potřebují ještě jinou přípravu...
VÁNOCE POTŘEBUJÍ I PŘÍPRAVU SRDCE...
Vánoce jsou svátky smíření Boha a lidí a vyžadují přípravu našeho srdce.
Víme přece, že se Kristus narodil v chlévě. Nemyslím, že bychom proto již dlouho před svátky měli přestat uklízet a mýt nádobí. Podstatné však je, že nevadilo, že místem narození Ježíška byl chlév, protože byl položen do láskyplné náruče Mariiny a objat péčí starostlivého Josefa. V betlémském chlévě zářila tři srdce, nejen Kristovo.
Vánoce žádají, abychom připravili svá srdce. Tam je třeba uklidit, tam je třeba přichystat místo pro příchod a spočinutí Páně. Je třeba hledat smír, neboť pak přijde i tichá radost a pokoj. Výzvou a příležitostí k přípravě srdce je advent.
DOSTATEČNĚ BRZY PŘIBRZDIT...
V dnešní uchvátané době přistupuje ještě jeden přípravný úkol, zpomalit. Právě proto radím omezit vnější přípravy, které ještě zvýší požadavky na výkon a zrychlí tempo našeho života. Máme-li se o Vánocích zastavit, musíme už dost dlouho před nimi brzdit. Jedeme, jak se dnes o životě říká, příliš rychle a brzdná dráha je dlouhá. Ty, kteří doposledka pojedou rychle, čeká tvrdý náraz. Vánoce pak budou pociťovat jako cosi cizího, ano, rušivého.
Advent - jak jej prožít
několik tipů
(im)
Spadne-li nám něco krásného a cenného "z čistého nebe"
Advent - nejen předvánoční období
adventus znamená latinsky příchod
(IMA)
Doba přípravy na Vánoce se nazývá "ADVENT". Toto označení pochází z
Stromky, věnečky a větve různých velikostí, oblouky, svícny. Vhodné do exteriérů, interiérů. Kvalitní provedení - jako živé.
TO JE TAK PRAVDIVÉ.....
Z práce se žena vrátila pozdě, unavená a podrážděná, když
zjistila, že na ni její šestiletý syn čeká u dveří.
SYN: "Mami, můžu se tě na něco zeptat?"
MÁMA: "Jistě, na copak?"
SYN: "Mami, kolik vyděláš za
kokosova rolada a ta je mnamky..
400gmletých sušenek BEBE
200g moučkovyýcukr
4lžice rumu mužeš i vic
4lžice kakaa
mlíko kokosový a nebo obyč..
nápln..
170g kokosu mletých
120g bílé čokolady
150 hladke mouky
100 cukru
100g másla
100g škrobový moučky
2 žloutky
1lž..prášku do pečiva
kůru z citronu ze dvou ks
pistaciove oříšky na posypani koleček
poleva
150g moučkový cukr
2az 3lžice citronový štavy
máslo nechame změkknout a prřdáme žloutky.,citronovou
240 g hladké mouky, 140 g másla, 160 g moučkového cukru, šťáva a kůra z 1 citrónu
Postup přípravy: Ze všech surovin zpracujeme těsto a necháme ho půl hodiny v lednici odpočinout. Pak ho rozválíme na placku asi 3 mm silnou a vykrajujeme vykrajovátkem tvary. Klademe je na plech s pečícím papírem a upečeme při asi 150 °C dorůžova. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru.
Recept
Řezy citronové..
Na asi 70 kousků:
80 g másla
140 g hladké mouky
20 g mletých mandlí
140 g cukru
1 balíček vanilinového cukru
špetka soli
2 vejce
šťáva ze 2 citronů
1 lžička strouhané citronové kůry
70 papírových košíčků
1 - 2 lžíce
Podzim listí shazuje,
zelenou v pestré promění,
severní vítr zaduje,
a celé nebe potemní.
Noc ze dne si ukrojí,
plch spí již spánkem vydatným,
laň v noci se napojí,
a jelen troubí výzvu sokům svým.
Někteří ptáčci odletí,
a jiní v kraji zůstanou,
jen párkrát mávnou perutí,
tvé chmury s větrem odvanou.
To podzim čarovný
Po tváři zvolna slza stéká,
ty za to můžeš, podzime,
že je tak těžké pro člověka,
když doba léta pomine.
Na podzim vždycky těžko je mi
a v duši cítím zase chlad.
Cítím se opuštěná všemi,
jak uplakaný listopad.
Po tváři zvolna slza stéká,
prý říká se tomu deprese.
A je tak těžká pro člověka,
že ji jen stěží unese.
11.11
- , bývá dobrá peřina.
- na sv. Martina kouřívá se z komína.
- Martinův led, bude vodou hned.
- sv. Martin přijel na bílém koni.
- na sv. Martin, ještě se vrátím, ale na sv. Mikuláš mě tu najisto máš.
1/2 kg piškotů | 12 dkg cukru moučka | kakao | mléko | rum- tmavé těsto | 20 dkg másla | 20 dkg cukru moučka | 20 dkg kokosu-světlé těsto
Chvíli slunce zemi hřeje,
chvíli na ni padá sníh.
To si s námi podzim hraje,
z výšin slyším lítý smích...
Co si mám vzít na sebe,
kožich nebo sukni?
Počasí se zbláznilo,
teď zas déšť za okny smutní...
Snad se podzim vzpamatuje
a konečně si rozmyslí,
proč mi takhle ničí zdraví
a nutí skládat nesmysly...