Italské lasagne

7. listopad 2009 | 23.18 |
blog › 
Italské lasagne

Použité suroviny:

35 dkg polohrubá mouka  |  3 ks vejce  |  1 lžička olej  |  náplň:  |  30 dkg mleté maso (hovězí i vepřové)  |  1 lžíce olivový olej  |  1 ks cibule a mrkev  |  1/4 ks celer  |  5 stroužků česnek  |  2 dcl červené víno  |  10 dkg rajčatový protlak  |  podle chuti: tymián, sůl, pepř  |  bešamelová omáčka:  |  3 dkg máslo  |  3 dkg hladká mouka  |  1/4 l sladká smetana  |  mletý muškátový květ  |  6 dkg strouhaný parmezán  |  sůl, bílý mletý pepř

Postup:

Nudlové těsto:

Z mouky, vajec a oleje vypracujeme nudlové těsto a přikryté mokrou utěrkou ho necháme asi 30 minut odpočinout.

Potom ho rozdělíme na 3 díly a z každého vyválíme na pomoučeném vále tenkou placku. Oschlé placky nakrájíme na čtverce o velikosti cca 8x8 cm a uvaříme je ve slané vodě. Uvařené a propláchnuté necháme okapat.



Náplň:

Na pánev dáme olej, na něm zpěníme na jemno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Na tento základ vložíme mleté maso, nastrouhaný celer a nastrouhanou mrkev. Zalijeme vínem, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a pod pokličkou dusíme asi 5 minut. Na závěr vmícháme rajčatový protlak.



Bešamelová omáčka:

Do hrnce dáme rozpustit máslo, přisypeme mouku a uděláme světlou jíšku. Za stálého míchání ji zalijeme smetanou. Osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým květem a parmezánem. Povaříme asi 1 minutu.



Zapékací misku vymažeme tukem. Střídavě vrstvíme: uvařené nudlové těsto, masovou náplň a bešamel. Vrchní vrstva je bešamelová. Na závěr lasagne posypeme strouhaným parmezánem a pečeme v troubě bez poklice asi 30 minut při 175 °C.



Přílohy: zeleninové saláty, sterilovaná zelenina 

Dobrou chut...

Italské lasagne

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář