Štrůdl - recept

24. listopad 2009 | 14.53 |
blog › 
Štrůdl - recept

Štrůdl - recept
jablkový


Recept na klasický jablečný štrůdl, neboli jablkový závin.


Co potřebujeme:

· 30 dkg hladké mouky
· 10-20 dkg tuku
· 1 vejce nebo jen žloutek
· lžíce octa
. špetka soli
· vlažná voda (dle potřeby)
· pokrájená jablka
· cukr
. skořice (ořechy, rozinky)
· strouhanka (nasaje šťávu z jablek, která pak nevytéká)



Jak na to,
aneb krok za krokem
štrůdlu vstříc:


-> Do mouky přidáme špetku soli, promícháme,
pak do důlku v mouce rozklepneme vejce (nebo jen žloutek),
dáme lžíci octa,
rozpuštěný tuk
a vlažnou vodu.

-> Vypracujeme vláčné těsto.

-> Na chvíli přiklopíme teplým kastrolem nebo teplou pokličkou
a necháme 15 – 30 min. odpočinout.

-> Pak na vále, nebo na utěrce
(lépe se zavinuje a může se ještě rukou vytáhnout)
vyválíme těsto.

-> To nejprve posypeme strouhankou (lepší je obdělaná na másle),
na ni dáme postrouhaná jablka,
ty posypeme cukrem, skořicí,
případně strouhanými ořechy a rozinkami.

-> Těsto zavineme,
kraje dobře uzavřeme,
přeneseme na plech.
Potřeme rozšlehaným vejcem (upeče se tak dozlatova).

-> Pečeme ve vyhřáté troubě
asi na 150 stupňů
cca 30 min dle potřeby (záleží na druhu trouby).

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

RE: Štrůdl - recept ppp 31. 08. 2010 - 16:17