Kokosový závin

7. listopad 2009 | 23.49 |
blog › 
Kokosový závin

 1/2 kg piškotů  |  12 dkg cukru moučka  |  kakao  |  mléko  |  rum- tmavé těsto  |  20 dkg másla  |  20 dkg cukru moučka  |  20 dkg kokosu-světlé těsto

Postup:

Z pomletých piškotů, 12 dkg cukru, kakaa, mléka a rumu uděláme tmavé těsto. Z 20 dkg másla, 20 dkg cukru a 20 dkg kokosu uděláme světlé těsto. Tmavé těsto rozválíme, světlým pomažeme a smotáme do rolády. Dáme do lednice vychladit a pak krájíme na kolečka.

Linecké těsto z pomazánkového másla

Použité suroviny:

1/2 kg hladké mouky  |  160 g moučkového cukru  |  1 neochucené pomazánkové máslo  |  4 žloutky  |  1 prášek do pečiva  |  2 lžíce mléka  |  šťáva a kůra z 1 citronu

Postup:

Ze všech přísad zpracujeme těsto, které necháme v chladu 30 minut uležet.

Pak vyválíme z těsta plát, ze kterého vykrajujeme různé tvary. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Necháme 1-2 dny uležet a pak slepujeme např. rybízovou marmeládou.

Banánové rohlíčky 

Použité suroviny:

17 dkg sádla  |  15 dkg cukr moučka  |  28 dkg hladká mouka  |  1 vejce  |  3 lžíce kakaa  |  marmeláda  |  krém:  |  25 dkg másla  |  2 hrstě cukru  |  1,5 ks banánového pudinku  |  čokoládová poleva

Postup:

Na vále zpracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout a vyválíme. Je lepší vyvalovat mezi potravinářskou fólií, nelepí se tolik, vykrájíme menší kousky a dáme upéct do předehřáté trouby. Vychladlé slepíme marmeládou, vrch ozdobíme krémem a polijeme čokoládou. 
Krém: změklé máslo umícháme s cukrem a přidáme pudinky ( je lepší použít pudink od Oetkera, ostatní jsou moc navoněné)
Recept jsem kdysi dostala od kamarádky a dodnes toto cukroví peču každý rok.

Ořechové věnečky.

Použité suroviny:

500 g hladké mouky  |  200 g másla  |  100 g moučkového cukru  |  1 vanilka  |  kůra z 1 citrónu  |  2 vejce  |  Krém:  |  50 g ořechů  |  75 g čokolády  |  350 g cukru moučky  |  1 lžička rumu  |  1 žloutek  |  150 g meruňkového džemu  |  150 g rybízového džemu

Postup:

Mouku, cukr, kůru z citrónu, máslo, vanilku a vejce vypracujeme v hladké těsto, které necháme půl hodiny odležet v lednici.
Mezitím ořechy pomeleme, čokoládu nastrouháme, cukr a máslo vyšleháme do pěny, přidáme ořechy, čokoládu, žloutek, rum a odložíme do chladu.
Těsto vyválíme, vykrojíme kolečka o průměru 5 cm, dáme na plech a upečeme. Necháme vychladnout a cukrářským sáčkem na ně nastříkáme krém do tvaru věnečků. Do středu dáme meruňkový a rybízový džem.

Košíčky od babičky..

Použité suroviny:

50 g cukru  |  100 g tuku  |  170 g hladké mouky  |  1 vejce  |  1 prášek do pečiva  |  Náplň:  |  130 g cukru  |  300 g sladké smetany  |  50 g másla  |  250 g ořechů  |  150 g čokolády  |  50 g tuku

Postup:

Z mouky, vejce, cukru, prášku do pečiva a tuku vypracujeme hladké těsto. Formičky na košíčky vymažeme tukem a do každé vtlačíme těsto. Upečeme do růžova.
Na náplň si zkaramelizujeme cukr, přidáme smetanu, máslo a nasekané oříšky. Vymícháme a necháme vychladnout. Potom vyšleháme a naplníme připravené košíčky. 2 a 2 košíčky slepíme a polijeme čokoládovou polevou. Ozdobíme oříškem.

Šlehačkové cukroví..

Použité suroviny:

2 čtvrtlitrové hrnky polohrubé mouky  |  1 čtvrtlitrový hrnek tekuté šlehačky  |  250 g Hery  |  vanilkový a moučkový cukr na obalení

Postup:

Na vál přesijeme mouku, do ní nastrouháme Heru, přilijeme šlehačku a vypracujeme těsto. Na pomoučeném vále těsto rozválíme, formičkami vykrájíme drobnější tvary, které skládáme na suchý plech. Pečeme rychle v hodně vyhřáté troubě (asi 7 – 10 minut při teplotě 180 °C). Po upečení obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Toto cukroví je velmi křehké a dobré a nemusíme ho nechávat rozležet.

Jednoduché cukroví s octem

Použité suroviny:

200 g hladké mouky  |  200 g másla nebo Hery  |  1 vejce  |  1 polévková lžíce octa

Postup:

Všechny suroviny zpracujeme v těsto, které zabalené ve fólií dáme na 2 hodiny odležet do lednice.
Pak těsto rozdělíme na 2 částí, z každé vyválíme plát silný cca 3 mm a vykrajujeme formičkami různé tvary. Uložíme na plech s pečícím papírem a pečeme při 180 st. asi 8 - 10 minut, dokud cukroví nezrůžoví a nenabude.
Po upečení obalujeme v cukru s přidáním vanilky nebo vanilkové cukru.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář