1/2 kg piškotů | 12 dkg cukru moučka | kakao | mléko | rum- tmavé těsto | 20 dkg másla | 20 dkg cukru moučka | 20 dkg kokosu-světlé těsto
Z pomletých piškotů, 12 dkg cukru, kakaa, mléka a rumu uděláme tmavé těsto. Z 20 dkg másla, 20 dkg cukru a 20 dkg kokosu uděláme světlé těsto. Tmavé těsto rozválíme, světlým pomažeme a smotáme do rolády. Dáme do lednice vychladit a pak krájíme na kolečka.
Ze všech přísad zpracujeme těsto, které necháme v chladu 30 minut uležet.
Pak vyválíme z těsta plát, ze kterého vykrajujeme různé tvary. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Necháme 1-2 dny uležet a pak slepujeme např. rybízovou marmeládou.
Na vále zpracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout a vyválíme. Je lepší vyvalovat mezi potravinářskou fólií, nelepí se tolik, vykrájíme menší kousky a dáme upéct do předehřáté trouby. Vychladlé slepíme marmeládou, vrch ozdobíme krémem a polijeme čokoládou.
Krém: změklé máslo umícháme s cukrem a přidáme pudinky ( je lepší použít pudink od Oetkera, ostatní jsou moc navoněné)
Recept jsem kdysi dostala od kamarádky a dodnes toto cukroví peču každý rok.
Ořechové věnečky.
Mouku, cukr, kůru z citrónu, máslo, vanilku a vejce vypracujeme v hladké těsto, které necháme půl hodiny odležet v lednici.
Mezitím ořechy pomeleme, čokoládu nastrouháme, cukr a máslo vyšleháme do pěny, přidáme ořechy, čokoládu, žloutek, rum a odložíme do chladu.
Těsto vyválíme, vykrojíme kolečka o průměru 5 cm, dáme na plech a upečeme. Necháme vychladnout a cukrářským sáčkem na ně nastříkáme krém do tvaru věnečků. Do středu dáme meruňkový a rybízový džem.
Košíčky od babičky..
Z mouky, vejce, cukru, prášku do pečiva a tuku vypracujeme hladké těsto. Formičky na košíčky vymažeme tukem a do každé vtlačíme těsto. Upečeme do růžova.
Na náplň si zkaramelizujeme cukr, přidáme smetanu, máslo a nasekané oříšky. Vymícháme a necháme vychladnout. Potom vyšleháme a naplníme připravené košíčky. 2 a 2 košíčky slepíme a polijeme čokoládovou polevou. Ozdobíme oříškem.
Šlehačkové cukroví..
Na vál přesijeme mouku, do ní nastrouháme Heru, přilijeme šlehačku a vypracujeme těsto. Na pomoučeném vále těsto rozválíme, formičkami vykrájíme drobnější tvary, které skládáme na suchý plech. Pečeme rychle v hodně vyhřáté troubě (asi 7 – 10 minut při teplotě 180 °C). Po upečení obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Toto cukroví je velmi křehké a dobré a nemusíme ho nechávat rozležet.