Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Sýry nakrájíme na jemné kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a najemno nakrájíme. Na pánvi nacháme zesklovatět cibuli s česnekem. Přimícháme oba druhy sýrů, mícháme a při mírné teplotě je necháme roztavit. Osolíme, opepříme, ochutíme octem. Sýrová omáčka se hodí
ke špagetám a nudlím.
Do kastrůlku dáme sýr a přidáváme mléko. Mícháme, až se sýr rozpustí. Pokud je omáčka řídká, přidáme do ní trošku polohrubé mouky. Necháme povařit jen krátce. Omáčku dochutíme troškou soli a Aromatu. Nakonec přidáme česnek, který omáčku výborně doladí.
Tato omáčka je nejlepší s těstovinami, ale může být i s bramborem a masem.
Maso nakrájíme na malé kousky a zprudka opečeme na oleji. Osolíme, opepříme. Přidáme na jemno pokrájenou cibuli. Špenát pokrájíme a společně s na jemno pokrájeným česnekem dáme k masu a pod pokličkou dusíme doměkka. V jiném hrnku rozpustíme máslo přidáme mouku a uděláme světlou jíšku kterou zalijeme mlékem a povaříme na kaši přidáme tavený sýr a eidam a mícháme dokud se sýry nerozpustí. Osolíme, opepříme a přidáme muškátový květ provařenou omáčku zalijeme smetanou a přidáme k masu se špenátem. Necháme ještě povařit. Podáváme s těstovinami.
s Parmezánem
Žloutky rozmícháme s polovinou smetany. V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Jíšku za stálého míchání postupně zalijeme mlékem a zbytkem smetany, přidáme hřebíček, muškátový oříšek, bobkový list, citronovou kůru, opepříme a osolíme. Zvolna za občasněho míchání povaříme 20 minut. Základ omáčky přecedíme a vmícháme do něj nastrouhaný parmazán, nasekanou pažitku a nakonec odstavenou omáčku zjemníme žloutky se smetanou, dochutíme. Omáčku použijeme k přípravě zapékaných pokrmů, k těstovinám, zelenině apod.
sýra hermelín...