7. listopad 2009 | 23.31 |
Chcete si článek přečíst?
Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Jak vypnout blokování reklamy?
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Použité suroviny:
150 g plísňového sýra (gorgonzola) | 50 g mozzarely | 1 ks cibule | 1 stroužek česneku | 1 lžíce másla | 150 ml smetany ke šlehání | 1 lžička balzámového octa | sůl | pepř
Postup:
Sýry nakrájíme na jemné kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a najemno nakrájíme. Na pánvi nacháme zesklovatět cibuli s česnekem. Přimícháme oba druhy sýrů, mícháme a při mírné teplotě je necháme roztavit. Osolíme, opepříme, ochutíme octem. Sýrová omáčka se hodí
ke špagetám a nudlím.
Použité suroviny:
150 g taveného sýra | 1 špetku soli | 1 špetka Aromatu Knorr | 2 ks stroužků česneku | 450 ml mléka | 1 balení těstovin
Postup:
Do kastrůlku dáme sýr a přidáváme mléko.
Mícháme, až se sýr rozpustí. Pokud je omáčka řídká, přidáme do ní trošku polohrubé mouky. Necháme povařit jen krátce. Omáčku dochutíme troškou soli a Aromatu. Nakonec přidáme česnek, který omáčku výborně doladí.
Tato omáčka je nejlepší s těstovinami, ale může být i s bramborem a masem.
Použité suroviny:
500 g kuřecích prsíček | dle potřeby: olej | 1 cibule | 2 větší stroužky česneku | 200 g listového špenátu (použila jsem ½ balíčku) | cca 40 g másla | cca 2 lžíce hl. mouky | cca ¼ l mléka | 1 špetka muškátového květu | 1 krabička smetanového taveného sýra | cca 100 g strouhaného eidamu | dle chuti: sůl a pepř | 200 ml smetany
Postup:
Maso nakrájíme na malé kousky a zprudka opečeme na oleji. Osolíme, opepříme. Přidáme na jemno pokrájenou cibuli. Špenát pokrájíme a společně s na jemno pokrájeným česnekem dáme k masu a pod pokličkou dusíme doměkka. V jiném hrnku rozpustíme máslo přidáme mouku a uděláme světlou jíšku kterou zalijeme mlékem a povaříme na kaši přidáme tavený sýr a eidam a mícháme dokud se sýry nerozpustí. Osolíme, opepříme a přidáme muškátový květ provařenou omáčku zalijeme smetanou a přidáme k masu se špenátem. Necháme ještě povařit. Podáváme s těstovinami.
s Parmezánem
Použité suroviny:
4 tavené sýry | 4 lžíce mléka | špetka bazalky
Postup:
Sýry, mléko a bazalku vaříme dokud se sýr nerozpustí. Pokud bude omáčka hodně tuhá přidáme víc mléka. Hotovou omáčku nalijeme na uvařené špagety.
Použité suroviny:
2 lžíce strouhaného parmezánu | 2 žloutky | 120 ml sladké smetany | 500 ml mléka | 30 g hladké mouky | 40 g másla | trochu nastrouhané citronové kůry | špetka muškátového oříšku | 1 hřebíček | kousek bobkového listu | 1/2 lžičky pažitky | mletý bílý pepř | sůl
Postup:
Žloutky rozmícháme s polovinou smetany. V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Jíšku za stálého míchání postupně zalijeme mlékem a zbytkem smetany, přidáme hřebíček, muškátový oříšek, bobkový list, citronovou kůru, opepříme a osolíme. Zvolna za občasněho míchání povaříme 20 minut. Základ omáčky přecedíme a vmícháme do něj nastrouhaný parmazán, nasekanou pažitku a nakonec odstavenou omáčku zjemníme žloutky se smetanou, dochutíme. Omáčku použijeme k přípravě zapékaných pokrmů, k těstovinám, zelenině apod.
sýra hermelín...
Použité suroviny:
1 ks | 500 ml mléka | 30 g hladké mouky | 30 g másla | drcený kmín | sůl | 1 lžička pažitky | 1 lžička petrželky
Postup:
nakrájíme na malé kostičky. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Do jíšky vmícháme nakrájený hermelín, necháme rozpustit. Pak za stálého míchání postupně do jíšky přiléváme mléko a zvolna za stálého míchání povaříme, dokud se sýr nerozpustí. Omáčku odstavíme, přidáme drcený kmín, ochutíme solí, pepřem a vmícháme nasekanou zelenou petrželku a pažitku. Omáčku podáváme k těstovinám.
Zpět na hlavní stranu blogu