Stále malé procento Čechů zařazuje do svého jídelníčku takové množství ryb, které doporučují odborníci na výživu. Bohužel většina lidí konzumaci ryb omezuje pouze na vánoční období, a to v podobě smažené, která díky své úpravě také nepatří mezi nejzdravější.
danica: Jeden recepis -
KARPATSKÁ ROŠTĚNÁ
½ kg hovězí roštěné (5 plátků)
5 dkg sádla
5 dkg špeku
2 zelené papriky
2 rajčata
mletá paprika
pepř
10 dkg čerstvých hub (žampiony, v létě hřiby a jiné)
2 větší cibule
½ dcl smetany
feferonka
Roštěnky naklepeme, osolíme okořeníme a na sádle osmažíme.
Alias couscous
Je to tradiční severoafrický pokrm z tvrdé pšeničné krupice. Připravuje se k masům, do salátů nebo
Jemná smetanová omáčka, kterou měl v oblibě finančník a labužník markýz de Nointel neboli Louis de Béchamel. Omáčka se dodnes používá k zeleninovým nebo masovým pokrmům nebo při zapékání.
Základ omáčky tvoří jíška z másla a na něm opražené hladké mouky.
kroupy | 1 - 2 hrstí
Postup přípravy receptu:Přebrané fazole a hrách namočíme přes noc do studené vody, ráno přidáme kroupy a čočku a ještě alespoň 4 hodiny máčíme. Pak dolijeme vodu, aby jí bylo |
Nejsou nudle jako nudle. Ty domácí opravdu chutnají jinak. Že nevíte, jak je připravit? Poradíme vám a uvidíte, že vaše rodina pozná rozdíl!
Do polévky můžeme dát různé zavářky - knedlíčky, noky, vejce, svítky, ale k masovému vývaru vždy patřily nudle. A ty domácí jsou bez
danica: Ještě další...
Pikantní bůček
1 kg vepřového bůčku (nižšího a libovějšího) vaříme v tlakovém hrnci asi ¾ hod. s 12 stroužky česneku, 5 celými pepři, 5 bobkovými listy a solí.
Připravíme si kašičku z 15 stroužků česneku, soli, po 1 lžičce pepře, kari koření, sladké papriky, grilovacího
S TATARKOU
[6.2.2007]
TCHÝNINO VÝTEČNÉ KUŘECÍ
Těstoviny s brokolicovou omáčkou
Celkový chuťový vjem vždy doladí čerstvé i sušené bylinky, grilovaná zelenina a různé úpravy zapékaných brambor. Candát si také rozumí se studenými omáčkami. V dobře připraveném těstíčku může chutnat rovněž lidem, jimž vadí rybí aroma. Vyhnul bych se hranolkům, kečupu a experimentování s cizokrajnými plody.
Příznivé vlivy pórku na lidské zdraví znali už lidé v antickém Římě. K jeho největším ctitelům patřil také neblaze proslulý císař Nero. Dokonce kvůli němu získal přezdívku pórkožrout. Považoval se totiž za skvělého řečníka i pěvce a věřil, že mu pór posiluje hlasivky.
Belgie a Francie,
Paštičky plněné slepičím salpiko | |
![]() |
Kapří šunka s čočkovým salátem (4 porce) |
|
Na bramborové noky potřebujete asi
1kg brambor
50 g másla
1 vejce
300g hladké mouky
Brambory uvařte ve slupce
Zahradnicý bramborák
2 syrové brambory
1malý patison
1 cukýnu
1 až 2 kedlubny
1 mrkev
1 až 3 ředkvičky
Postup: Vše nastrouháme na hrubém struhadle.Přidáme tři listy
Kuře v nedbalkách
1 kuře
4 plátky tvrdého sýra
2 plátky šunky
2 bobkové listy
4 zrnka pepřu
4 kuličky nového koření
4 kuličky jalovce
1/8 másla
Postup: K osolenému kuřeti přidáme koření a pečeme na másle za občasného
300 g čočky, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 3 kuličky pepře, 3 mrkve, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce jablečného octa, sůl, mletý pepř
Přebranou
500 g mletého masa, 1 cuketa, 1 vejce, 2 vrchovaté lžíce strouhanky, velká hrst bazalkových listů, sůl, mletý pepř, majoránka, 5 stroužků česneku,
Potřebujete trochu odlehčit svůj jídelníček? Je potřeba volit správné výchozí suroviny a neustupovat z požadavků na výtečnou chuť!
Máme tady něco pro gurmány, kteří se nechtějí vzdát pochoutek ani masa. I "dietní" kuřecí totiž může být dostatečně
Lilek neboli baklažán je typickou zeleninou nejenom středomořských kuchyní. Vynikající je grilovaný nebo zapékaný. Vyzkoušejte náš recept jako od italských mistrů.
Na omáčku:
Suroviny: Kuřecí stehna,2 lžíce kremžské hořčice,2 lžíce plnotučné hořčice,2 lžíce džemu,2 lžičky medu,Moravanka,máslo,sůl,pepř Postup:Do misky dáme obě hořčice,džem,med,rozmícháme a stehna ve směsi obalíme.Dáme na pekáč vymazaný máslem a dáme péct.Když se maso zatáhne,přidáme celouČertovo kuře