Nudle domácí

26. září 2009 | 21.50 |
blog › 
Nudle domácí

Nejsou nudle jako nudle. Ty domácí opravdu chutnají jinak. Že nevíte, jak je připravit? Poradíme vám a uvidíte, že vaše rodina pozná rozdíl!

Do polévky můžeme dát různé zavářky - knedlíčky, noky, vejce, svítky, ale k masovému vývaru vždy patřily nudle. A ty domácí jsou bez konkurence.

Co budeme k jejich přípravě potřebovat? Jen 300 g hladké mouky a 3 vejce. Mají-li být nudle zvlášť dobré, použijeme jen žloutky a přidáme i kousek másla. Těsto nesolíme, aby lépe schlo. Mouka se zvolna napřed nožem zadělává, aby těsto bylo vláčné. Pak se rukama dobře vypracuje, až se na válu nechytá a utvoří se puchýře. Vál poprášíme moukou, bochánky těsta vyválíme na placky, tenké asi na hřbet nože. Rozložíme je na čistý ubrus a necháme trochu oschnout na každé straně asi ½ až 1 hodinu. Oschlé placky pak rozkrájíme na pruhy asi 5 cm široké, položíme je na sebe a ostrým nožem krájíme napříč proužky, tj. nudle buď širší nebo tenčí, nebo ze složených pruhů krájíme proužky asi 1 cm široké, a ty zase na příčné čtverečky - flíčky. Pak se rozloží po vále, aby se nelepily.

Do polévky vyvalujeme těsto opravdu tence a krájíme nudle velmi tenoučké. Pokud chceme těsto nastrouhat, tak musí být těsto tužší než na krájené nudle. Dobře vypracované těsto se strouhá zlehka na struhadle tak, aby se nedělaly žmolky. Když těsto měkne, vyválí se trochu v mouce a potom se opět dobře strouhá. Nudlové výrobky se mohou udělat i do zásoby, ale musí se dobře usušit a uschovat v suchu.

Použití domácích nudlí

Nudle se nejčastěji používají jako zavářka do vývarové polévky z masa. Jestliže si ale uděláme široké nudle, tak je můžeme podávat k dušenému masu, k roštěnkám, k masu na paprice nebo se smetanovou omáčkou. Také jsou ale velmi dobré se strouhaným tvarohem a opečenou anglickou slaninou nebo s rozmíchanou brynzou, s kousky vepřového masa podušeného na cibulce s paprikou. A pokud jste na sladké, tak nudle můžete sypat cukrem a mletým mákem nebo ořechy, popřípadě tvarohem, perníkem či promíchat s pomletými sušenými hruškami.

Tip
Smícháme uvařené široké nudle s podušenými listy špenátu, pokrájenou dušenou vepřovou šunkou a posypeme strouhaným balkánským sýrem. Dobrou chuť!

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář