bešamelová omáčka

27. září 2009 | 18.37 |
blog › 
bešamelová omáčka

bešamel/bešamelová omáčka

smetanová omáčka

Jemná smetanová omáčka, kterou měl v oblibě finančník a labužník markýz de Nointel neboli Louis de Béchamel. Omáčka se dodnes používá k zeleninovým nebo masovým pokrmům nebo při zapékání.

Základ omáčky tvoří jíška z másla a na něm opražené hladké mouky. Do základu se přidá mléko a omáčka se vaří do zhoustnutí. Nakonec se omáčka lehce osolí a okoření čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.

Často jsou za bešamel/bešamelové omáčky mylně označovány omáčky, jejichž základ také tvoří světlá jíška, ale místo mléka se základ ředí vývarem. Takové omáčky se nazývají Velouté.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář