Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Příznivé vlivy pórku na lidské zdraví znali už lidé v antickém Římě. K jeho největším ctitelům patřil také neblaze proslulý císař Nero. Dokonce kvůli němu získal přezdívku pórkožrout. Považoval se totiž za skvělého řečníka i pěvce a věřil, že mu pór posiluje hlasivky.
Belgie a Francie, občas také z Turecka.
Zmíněné pravidlo platí také pro oblíbenou vaječnou omeletu s pórkem. A ještě jedna připomínka. Vždy je nutné nejdříve chvíli podusit zeleninu a teprve pak přidat vajíčka. Pokud by se obě suroviny smažily spolu od začátku, zůstal by pórek syrový nebo by vajíčka zhnědla a zhořkla.
"Vůbec nejjemnější bývá vaječná omeleta s pórkem, která se formuje do tvaru homole postupným posunem po nakloněné pánvi. Zůstává stále v pohybu, takže nemá čas přichytit se k nádobě, a proto se nevysuší," doporučuje šéfkuchař Václav Holý z Klatov.
A aby byla omeleta kyprá, vyplatí se vejce silně našlehat, třeba v mixéru. Na pánvi se pak opečou jen po jedné straně a druhou dovnitř se na chvilku zabalí. Vajíčka teplem dojdou, omeleta je nadýchaná a křupavá.
Zapečený pórek s jablky (4 porce) | |
40 g slaniny, 80 g cibule, 400 g pórku, 320 g pokrájené šunky, 4 jablka, 2 vejce, 0,25 l smetany, sůl, mletý bílý pepř, 200 g strouhaného eidamu, 20 g másla, 20 g strouhanky na formu, zelená petrželka na ozdobu |
|
Kostičky slaniny opečeme, přisypeme k nim nakrájenou cibuli i pórek a lehce osmažíme. Osolíme, opepříme, zalijeme horkou vodou a krátce podusíme. Zeleninu smícháme s plátky oloupaných jablek, šunky a částí sýra. Směsí naplníme vymazanou a vysypanou formu, zalijeme vejci rozšlehanými ve smetaně a zapečeme v předehřáté troubě. Na závěr posypeme zbylým sýrem a necháme v teple dojít, aby se roztavil. |
Kuřecí závitek s pórkem (4 porce) | |
4 kuřecí řízky, sůl, mletý bílý pepř, 80 g plátkového sýra, 40 g šunky, 160 g pórku, 40 g másla, 40 g cibule |
|
Omyté řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Na každý položíme plátek sýra, šunky a omytou bílou část pórku. Maso s náplní stočíme a svážeme nití. Jemně krájenou cibuli orestujeme na másle a po všech stranách v ní opečeme kuřecí rolky. Podlijeme horkou vodou a dusíme doměkka. Podáváme s bramborovou kaší. |
Pórková pomazánka (4 porce) | |
160 g lučiny, 120 g majolky light, 2 vejce natvrdo, pórek podle chuti, sůl, bílý mletý pepř, 40 g červené papriky, 16 plátků veky, zelená petrželka |
|
Lučinu utřeme s majolkou, solí a pepřem. Vejce pokrájíme na kostičky, omytý pórek na kolečka a vše dobře promícháme. Pomazánku namažeme na plátky veky a ozdobíme proužky červené papriky a petrželkou. |
Pórková polévka s vejcem (4 porce) | |
40 g másla, 40 g hladké mouky, 1,3 l vody, sůl, vegeta, mletý bílý pepř, 160 g pórku, 2 vejce, 0,125 l mléka, zelená petrželka |
|
Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme studenou vodou a rozšleháme. Přidáme sůl, vegetu a bílý pepř. Omytý pórek pokrájíme na kolečka, nasypeme do polévky a 10 minut vaříme. Pak přilijeme vejce rozšlehaná s mlékem a důkladně povaříme. Na závěr přidáme sekanou zelenou petrželku. podle receptů Mgr. Heleny Markové.
|