Co taklen kuřátko trochu jinak..

10. září 2009 | 21.05 |
blog › 
Co taklen kuřátko trochu jinak..

Opilé kuře a další pikantní delikatesy

Potřebujete trochu odlehčit svůj jídelníček? Je potřeba volit správné výchozí suroviny a neustupovat z požadavků na výtečnou chuť!

Máme tady něco pro gurmány, kteří se nechtějí vzdát pochoutek ani masa. I "dietní" kuřecí totiž může být dostatečně pikantní a prostě skvělé.

Opilé kuře

1 kuře, 1 plechovka piva
marináda: 3 lžíce oleje, 3 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce chilli omáčky, 2 lžíce medu, 1 lžička chilli koření, 4 rozmačkané stroužky česneku, 1 lžička soli

Suroviny na marinádu smícháme a společně zahřejeme. Teplou marinádou zalijeme omyté a osušené kuře v misce a důkladně ho ze všech stran v marinádě vykoupeme. Necháme marinovat 1 hodinu. Plechovku s pivem otevřeme, odlijeme asi 100 ml a do víčka uděláme ostrým nožem další dva otvory. Plechovku postavíme na plech "posadíme" na ní kuře a vložíme do trouby. Pečeme asi 40 minut do zezlátnutí. Během pečení můžeme kuře občas potřít zbylou marinádou.

Kuřecí prsíčka s hořčicí a sýrem

4 kuřecí řízky, 3 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce nízkotučného bílého jogurtu, 3 lžíce hladké mouky, 100 g strouhaného tvrdého sýra, 3 lžíce drobně pokrájené pažitky nebo petrželky

Hořčici smícháme s jogurtem. V této směsi namáčíme omyté a osušené řízky a skládáme do misky. Zakryjeme pokličkou nebo alobalem a necháme uležet v ledničce. Strouhaný sýr smícháme s moukou a bylinkami. Řízky postupně "namáčíme" z obou stran do této směsi a klademe do pekáče vyloženého papírem na pečení. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 45 minut.

Jogurtové řízky

4 kuřecí řízky, 300 g bílého jogurtu, sůl, pepř, 4 rozmačkané stroužky česneku, 2 vejce, grilovací koření, strouhanka, olej

Omyté a osušené řízky lehce naklepeme. Všechny ostatní suroviny (kromě strouhanky a oleje) smícháme. Každý řízek protáhneme marinádou, uložíme do misky a nakonec je zbylou marinádou zalijeme. Necháme v chladu do druhého dne. Řízky postupně vyndáváme z marinády, obalíme ve strouhance a usmažíme v rozpáleném oleji.

Jižanské kotlety

4 kuřecí řízky, 1 velká cibule, 2 papriky, 1 plechovka loupaných rajčat, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička mleté papriky, sůl, mletý pepř, oregano, 100 ml červeného vína, olej

Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Rajčata z plechovky vyndáme a překrájíme na kousky. Papriky zbavíme semen a pokrájíme na proužky. Maso naklepeme, z obou stran posolíme a opepříme. Mouku smícháme s mletou paprikou a v této směsi obalíme z obou stran plátky masa. Prudce je opečeme z obou stran na rozpáleném oleji a vyndáme z pánve. Ve výpeku osmažíme cibuli do zesklovatění, přidáme pokrájené papriky a rajčata i se šťávou z plechovky. Přidáme větší špetku oregana, osolíme, přilijeme víno, promícháme, vložíme maso, přikryjeme pokličkou a dusíme vše společně asi 10 minut. Podáváme s rýží.

Kuřecí nudličky s nivou a brokolicí

600 g kuřecích prsíček, 1 cibule, česnek dle chuti, sůl, mletý pepř, polovina brokolice, 100 g nivy, smetana, olej
Prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, promícháme s prolisovaným česnekem a necháme odležet. Nadrobno nakrájíme cibuli a spolu s masem osmahneme na oleji, přisypeme uvařenou brokolici, zalijeme smetanou a přidáme nakrájenou nivu. Vaříme, až se niva rozpustí a brokolice rozpadne. Podáváme s americkými bramborami s česnekem.

žena.cz

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář