Slepice i jinak..

20. září 2009 | 23.30 |
blog › 
Slepice i jinak..
Paštičky plněné slepičím salpiko

FOTO: František Petrák, Právo

1 slepice, žampióny, kari koření, smetana, máslo, hotové košíčky z listového těsta, parmezán

Slepici uvaříme do měkka, maso obereme a jemně pokrájíme. Očištěné žampióny rozdělíme na plátky a krátce orestujeme na másle. Pak k nim přidáme kari koření, slepici a vše spojíme smetanou, aby vznikla hustá směs. Naplníme ji do košíčků z listového těsta, posypeme parmezánem a krátce zapečeme v troubě.

Slepice na paprice s chlupatým knedlíkem (4 porce)

FOTO: František Petrák, Právo

1 slepice,1 cibule, 0,5 l smetany, 0,5 l mléka, olej, paprika, sůl, pepř

Slepici omyjeme, rozporcujeme a osolíme. Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na tuku dorůžova, přidáme papriku, krátce zpěníme a ihned zalijeme vodou, aby pokrm nezhořkl. Vše pak přivedeme k varu. Do vývaru vložíme porce slepice a udusíme pod pokličkou. Měkké maso vyjmeme a omáčku zahustíme světlou jíškou. Ke konci varu přilijeme mléko a smetanu, podle potřeby osolíme a opepříme. Do omáčky vrátíme maso a krátce povaříme, aby se propojila chuť. Podáváme například s chlupatým knedlíkem.

Slepice na divoko (4 porce)


1 slepice, 10 g kořenové zeleniny, 5 g rajčatového protlaku, 5 g švestkových povidel, 0,5 l červeného vína, sůl, pepř

Omytou slepici rozporcujeme. Očištěnou, hrubě krájenou kořenovou zeleninu vložíme do mírně rozpáleného oleje a dozlatova opečeme. Pak přidáme hrubě krájenou cibuli a vše pomalu restujeme do tmava. Přilijeme rajčatový protlak, povidla a znovu dobře orestujeme. Tento základ podlijeme červeným vínem a vodou, přidáme porce slepice a udusíme do měkka. Pak maso vyjmeme a základ zredukujeme na polovinu. Omáčku zahustíme tmavou jíškou, osolíme, opepříme a nalijeme na jednotlivé porce slepice. Podáváme s rýží.

Slepičí maso se skleněnými nudlemi


1 slepice, skleněné nudle, čínská zeleninová směs, houba Jidášovo ucho, omáčka sweet and sour, sůl pepř

Očištěnou slepici uvaříme do měkka, maso obereme a pokrájíme. Skleněné nudle namočíme na dvacet minut do vroucí vody a scedíme. Mezitím na oleji orestujeme slepičí maso, přidáme čínskou zeleninu, osolíme a opečeme. Zalijeme omáčkou sweet and sour, vložíme hotové skleněné nudle a podáváme.

Dnešní recepty připravili mistři kuchaři z Nestlé Teamu Horeca Oldřich Ťopek a Radek Skúpa. 

Vhodná i při hubnutí

Energetická hodnota slepičího masa není příliš vysoká. Je daleko nižší než například u kachny. Pro srovnání uvádíme u obou typů drůbeže hodnoty ve 100 gramech:

• Slepičí maso - 481 kJ, 4,6 g tuku, 69 mg cholesterolu.

• Kachní maso - 1181 kJ, 23 g tuku, 80 mg cholesterolu.

Ve vhodné úpravě lze slepici připravit také pro pacienty dodržující šetřící či redukční dietu. Vyhovuje i jídelníčku nemocných s cukrovkou. Diabetikům a lidem, kteří se snaží snížit tělesnou hmotnost, k ní přidáme spoustu vhodné zeleniny. U diety šetřící zvolíme například slepici na sladké paprice a zbavíme ji kůže. Tato varianta je vhodná rovněž pro pacienty s redukční či diabetickou výživou, protože kůže obsahuje nejvíc tuku.

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář