kroupy | 1 - 2 hrstí
Postup přípravy receptu:Přebrané fazole a hrách namočíme přes noc do studené vody, ráno přidáme kroupy a čočku a ještě alespoň 4 hodiny máčíme. Pak dolijeme vodu, aby jí bylo asi 1,5 -2 litry, přidáme celer, petržel, mrkev, cibuli, bobkový list, kuličky pepře a nového koření, osolíme a vaříme do změknutí luštěnin. Je možné přidat i několik stroužků česneku nebo na kostičky nakrájené brambory. Poté vyjmeme zeleninu, můžeme se pokusit vylovit i kuličky koření, doplníme vyvařenou vodu a nadrobíme do polévky kostku zeleninového vývaru. Z másla/sádla a mouky připravíme jíšku, kterou zředíme pár naběračkami vody z polévky, pořádně rozmícháme a vlijeme do polévky. Hrstkovou luštěninovou polévku dochutíme vegetou, solí a pepřem a ještě provaříme 5 - 10 minut. Hotovou hrstkovou luštěninovou polévku můžeme ozdobit sekanou pažitkou, celerovou natí nebo petrželkou, záleží na chuti. Jako příloha je úžasný nasucho opečený chléb s máslem. |
celé nové koření | 1 - 3 kuliček |
bobkový list | 1 - 2 listů |
máslo | |
zeleninový vývar | 1 kostka |
čočka | 1 - 2 hrstí |
celý černý pepř | 5 - 10 kuliček |
hrách | 1 - 2 hrstí |
hladká mouka | |
fazole | 1 - 2 hrstí |
cibule | 1 - 2 ks |
podle chuti:
|
|
mletý černý pepř | |
mrkev | |
vegeta | |
celer | |
petržel | |
sůl |