Hrstková luštěninová polévka

27. září 2009 | 17.44 |
blog › 
Hrstková luštěninová polévka

kroupy 1 - 2 hrstí
Postup přípravy receptu:

Přebrané fazole a hrách namočíme přes noc do studené vody, ráno přidáme kroupy a čočku a ještě alespoň 4 hodiny máčíme.

Pak dolijeme vodu, aby jí bylo asi 1,5 -2 litry, přidáme celer, petržel, mrkev, cibuli, bobkový list, kuličky pepře a nového koření, osolíme a vaříme do změknutí luštěnin. Je možné přidat i několik stroužků česneku nebo na kostičky nakrájené brambory.

Poté vyjmeme zeleninu, můžeme se pokusit vylovit i kuličky koření, doplníme vyvařenou vodu a nadrobíme do polévky kostku zeleninového vývaru. Z másla/sádla a mouky připravíme jíšku, kterou zředíme pár naběračkami vody z polévky, pořádně rozmícháme a vlijeme do polévky. Hrstkovou luštěninovou polévku dochutíme vegetou, solí a pepřem a ještě provaříme 5 - 10 minut.

Hotovou hrstkovou luštěninovou polévku můžeme ozdobit sekanou pažitkou, celerovou natí nebo petrželkou, záleží na chuti. Jako příloha je úžasný nasucho opečený chléb s máslem.

celé nové koření 1 - 3 kuliček
bobkový list 1 - 2 listů
máslo
zeleninový vývar 1 kostka
čočka 1 - 2 hrstí
celý černý pepř 5 - 10 kuliček
hrách 1 - 2 hrstí
hladká mouka
fazole 1 - 2 hrstí
cibule 1 - 2 ks

podle chuti:
mletý černý pepř
mrkev
vegeta
celer
petržel
sůl

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář