Kapr mnoha chutí a možností - například v kombinaci s lehkou zeleninou.
kapr | 1 ks |
sůl | 2 lžičky |
provensálské koření | 2 - 3 lžiček |
cibule | 2 ks |
cuketa | 1/2 ks |
olivový olej | 2 lžíce |
solamyl | 1 lžička |
voda | 1 - 2 dl |
Připravíme filety z kapra. Nařízneme maso podél páteře a kolem hlavy za žaberní kostí, pak odstraníme skelet filetovacím nožem opatrným seříznutím masa od páteře po žebrových kostech.
Filety masa nakrájíme na užší proužky. Podle velikosti kapra můžeme i tyto proužky ještě rozdělit na dva díly.
Cuketu oloupeme, podélně rozkrojíme a zbavíme vnitřní měkké části. Pak ji nakrájíme na menší kousky (podle velikosti rybích kousků).
Větší cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
Kousky masa s cuketou a cibulí střídavě napichujeme na špejle s hroty. Posypeme kořením, osolíme a potřeme olivovým olejem.
Zahřejeme si pánev s nepřilnavým dnem a s poklicí. Na rozehřátý olej (stačí jedna lžíce), kterým jsme pánev vymazali, vkládáme připravené špejle s kaprem, cuketou a cibulí.
Nejprve maso z jedné strany opečeme, pak otočíme a přikryjeme poklicí. Před dokončením přidáme trochu osolené vody se solamylem a necháme prohřát.
Kapra s cuketou na špejli podáváme s pečenými nebo vařenými bramborami. Pokrm doplňujeme česnekovým dresinkem.
Příprava před tepelnou úpravou je časově delší, ale samotné tepelné zpracování je velmi rychlé a časově nenáročné.