Rybí maso je pro výživu zajímavé hlavně kvůli kvalitním, lehce stravitelným bílkovinám a minerálním látkám, zejména jódu. Mezi nutričně nejcennější u něj patří hlavně obsah esenciálních kyselin n-3 a n-6, které příznivě působí na kardiovaskulární systém a tvoří rovněž důležitou součást prevence civilizačních chorob. Tyto nenasycené mastné kyseliny si však lidské tělo nedokáže samo vytvořit, proto je musí získávat z potravy, především z ryb. Ve 100 gramech masa z candáta je 125 miligramů n-3, 29 mg n-6.
Candát by však neměl také chybět v redukčním jídelníčku při snižování tělesné hmotnosti. Ve 100 g masa je totiž pouhých 339 kilojoulů.
Výzkumy dokazují, že při konzumaci ryb jednou týdně klesá u žen riziko onemocnění revmatoidní artritidou. Esenciální mastné kyseliny mohou zmírnit projevy artrózy, včetně ranní ztuhlosti i citlivosti kloubů, a urychlují hojení vazivových a svalových buněk.