Velmi jednoduchý a chutný oběd pro milovníky zdravé zeleniny.
vejce | 1 ks |
provensálské koření | 3 lžičky |
tvrdý sýr | 5 dkg |
mleté maso | 1/2 kg |
sůl | 2 lžičky |
česnek | 3 stroužky |
drcený kmín | 2 lžičky |
bazalka | 1 - 2 špetek |
větší cuketa | 1 ks |
hladká mouka | 100 g |
pepř | 1 lžička |
Cuketu omyjeme a jen částečně oloupeme (střídavě tak, aby vznikly podélné pruhy).
Oddělíme kraje cukety - špičku se stopkou (1/4) a druhý konec (1/4) a zbývající větší část (2/4) nakrájíme na 2 - 3 cm silná kolečka.
Menším nožem vyřízneme měkkou vnitřní část, získáme cuketové kroužky.
Kroužky rozložíme na nízký plech vyložený pečicím papírem.
Oddělenou část cukety podélně rozkrojíme, zbavíme vnitřku a jemně nastrouháme.
Do mísy připravíme mleté maso a přidáme jemně nastrouhanou menší cuketu. Osolíme, opepříme, doplníme drcený kmín, prolisovaný česnek, provensálské koření a bazalku. Nakonec přidáme vejce a hladkou mouku. Všechny suroviny dobře promícháme. Podle potřeby (je-li směs hodně vláčná) přisypeme strouhanku nebo jemně nakrájíme tvrdší chléb.
Středy cuketových kroužků plníme masovou směsí, lžící uhladíme. Pro výraznější chuť a vůni na každý naplněný střed přidáme trochu provensálského koření. Je možné použít čerstvý tymián.
Plech vložíme do pečící trouby a zapékáme na horký vzduch při 160 °C asi 40 minut.