Recept na pečení povidel..

27. září 2009 | 18.32 |
blog › 
Recept na pečení povidel..

Do velkého pekáče si vypeckujte švestky,aby byl plný ,přidáte 3/4sklenky octa,1/2kg cukru krystal a štamprdle vody..zamíchat a vložte do trouby

na 100 stupnů,zamíchat můžete jednou do hodiny,povidla se pečou až 3h..Hotové poznáte že zhoustnou,vyndáte pekáč a na to dáte 1deci rumu a pořádně zamíchate,ještě vaříci date do sklinek šroubovacích.,jsou dobrý od majolky a otočíte je vrchem na ručník.necháte je do druhého dne..

Povidla jsou výborný  a nedají tolik práce...zkuste je..

Sklízíme a zavařujeme švestky

Začátkem školního roku se zahrady zbarvují do modra. Je čas dozrávání švestek, trnek, duranců, jak se jim jinak krajově říká. Sazenice švestky k nám přišly z Francie za vlády Karla IV. a na jeho počest se jim na Moravě říká kadlátky.

Sklízíme a zavařujeme švestky

Švestka je plodem slivoně a řádí se mezi peckovice. Slivoň má tři poddruhy - blumu (velké sytě modré plody), mirabelku (menší, většinou žluté kulaté plody) a slívu (modrofialové pevné plody).

Švestky a naše zdraví

Švestky jsou bohatou zásobárnou vitaminů skupiny B, důležitých pro krvetvorbu a nezbytných pro látkovou přeměnu v těle a pro zdraví vlasů a nehtů. Dále obsahují vitamín E, který chrání buňky lidského těla před poškozením a je prevencí kardiovaskulárních chorob a pomáhá udržovat hladinu cholesterolu v krvi. Švestky ale obsahují i celou řadu minerálů; draslík, fosfor, železo, hořčík, vápník a zinek. Švestky jsou přírodním projímadlem, zabraňují ukládání podkožních zásob tuku a tak pomáhají při hubnutí.

Švestky v naší kuchyni

Švestky nacházejí v naší kuchyni široké uplatnění. Nejčastěji je konzumujeme syrové nebo je využíváme jako náplň do buchet či koláčů, ale hlavně švestkových knedlíků. Švestky se díky pektinu a vysokému obsahu cukru velice dobře zpracovávají do džemů, kompotů nebo tradičních švestkových povidel, které jsou hlavní náplní Honzíkových buchet. Švestky se také velice často suší a sušené dále zpracovávají do omáček na zvěřinu nebo na štědrovečerního kapra. Vypeckované švestky také můžeme velice dobře mrazit. Nejčastěji se však ze švestek destilací vyrábí slivovice.

Švestková omáčka - Klevera

Švestky očistíme, vypeckujeme (500g) a dáme do hrnečku. Přidáme 4 lžíce povidel, 1 lžičku citronové kůry, 60g cukru krupice a zalijeme vodou (popřípadě mlékem, 700ml) a vaříme 15 minut.

V trošce vody rozmícháme lžíci solamylu, zavaříme do omáčky a asi 3 - 5 minut provaříme. Omáčku podle chuti přisladíme. Švestkovou omáčku podáváme nejčastěji ke zvěřině, ale výborně doplní i sladké knedlíky nebo ovocné nákyp 

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář