Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Valašské frgále (4 koláče) | |
|
2,5 dl mléka, 5 lžic oleje, 1 lžička soli, 2 žloutky, 75 g cukru krupice, citrónová kůra, 500 g hladké mouky, půl kostky droždí, drobenka, vejce na potření, přepuštěná kostka másla s rumem, mléko na potření. Náplně: hrušková, maková, povidlová, tvarohová, ořechová i borůvková |
Na teple necháme vzejít kvásek a přidáme ostatní suroviny kromě oleje. Ten přiléváme až na konec. Těsto necháme 15 min kynout, promícháme a dáme znovu kynout. Vše 3x opakujeme. Pak těsto rozdělíme na 4 části, rozválíme do kruhu (prům. 30 cm) a necháme 20 minut kynout. Okraje pomašlujeme ušlehaným vejcem, koláče potřeme náplní, posypeme drobenkou a pečeme 20 minut při teplotě 220 °C. Hned po vytažení okraje potřeme mlékem (těsto zkřehne) a střed mazáním z přepuštěného másla s rumem (nešetříme). |
Chodské stříhané koláče (200 malých nebo 10 velkých koláčů) | |
|
500 g polohrubé mouky, 500 g hladké mouky, 200 g cukru, 1 vanilkový cukr, 250 g povoleného másla, 1 lžíce oleje, 2 kostičky droždí, 3 žloutky, 10 g soli, citrónová kůra, 5 dl mléka |
Kvásek necháme vyběhnout v teple a zpracujeme s ostatními surovinami. Těsto dáme jednou překynout a pak tvoříme malé bochánky. Na vále potřeném olejem je rozmáčkneme a naplníme. Těsto přetáhneme přes okraj náplně, prsty vytvoříme koláček a do středu položíme další náplň. U slavnostních koláčků se nastřihnou na pěti místech okraje, prsty se zmáčknou k sobě, až vznikne květinka. Nastřižením na 2 místech se vytvoří mašličky, jež se uprostřed spojí zbytkem těsta. Po upečení se koláče potírají mlékem a máslem s rumem. |
Náchodské trhané růže | |
|
70 g hladké mouky, 40 g polohrubé mouky, 25 g sádla, 25 g másla, 25 g cukru krupice, 0,5 l mléka, 5 žloutků, 80 g kvasnic |
Z vlahého mléka, kvasnic, cukru a hladké mouky uděláme kvásek a necháme 15 minut na teplém místě. Jak vzejde, dodáme zbylé suroviny a zpracujeme těsto. Nakrájíme malé bochánky, prsty je protáhneme do oválné placičky a do středu dáme náplň. Dlouhé okraje roztrhneme, stočíme do osmičky a položíme přes ni. Vytvoří tvar květu s náplní uprostřed, která přeložené těsto zvedne. Koláče potřeme vejcem, posypeme drobenkou a upečeme při 160170 °C. Ještě teplé je přetřeme přepuštěným máslem. |
Zelný koláč | |
|
250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 250 g sádla, 100 g cukru krupice, 3 dl mléka, 1 vejce, 40 g kvasnic |
Připravíme kvásek, přidáme zbylé suroviny, vypracujeme těsto a necháme nakynout. Pak utvoříme dva velké bochánky, rozválíme je a naplníme částí nádivky. Okraje přehneme přes sebe tak, aby ji zakryly, a rozválíme na koláč. Do středu položíme zbylou zelnou náplň, posypeme drobenkou, kraje potřeme vejcem a dáme do vyhřáté trouby (160 °C). Okraje hotového koláče potřeme ještě za tepla mlékem. Doporučuji péci na pečicím papíře či hodně vymazaném plechu. |
Moravské půlroční koláčky | |
|
500 g hladké mouky, 250 g másla, 2 vejce, 40 g kvasnic, 1 dl mléka, 50 g cukru, 1 prášek do pečiva, cukr moučka, vanilkový cukr na obalení |
Kvásek zpracujeme s ostatními surovinami na vláčné těsto (je-li tuhé, přidáme mléko) a hned rozválíme na tenký plát bez kynutí. Nakrájíme jej na čtverečky (1,5 cm), položíme náplň a tvoříme šátečky, které lze potřít vejcem a obalit v drobence. Pečeme na pečicím papíru mírně do růžova a teplé obalíme v cukru. Pracujeme rychle, aby těsto nekynulo! Šátečky zůstanou dlouho křehké. Koláče upekla cukrářka Věra Slezáková ve školicím středisku Škola chuti v Tursku. |
Koláče upekla cukrářka Věra Slezáková ve školicím středisku Škola chuti v Tursku.
Fota receptů:
Máplně do koláčů..
Kulinářská magie připisovala koláčům silnou kouzelnou moc. Babyloňané je pekli na počest bohyně Ištar ve tvaru ženských a mužských genitálií, aby si zajistili její přízeň pro početí synů.
U Slovanů znamenalo darování a přijetí koláče stvrzení slibu. A pokud se společně snědl, pak i uzavření pokrevního bratrství.
Důležitá byla i náplň. Čokoládový krém jistil peníze, broskvový štěstí, jahodový lásku. Tvarohová nádivka posílila psychiku, maková zase plodnost. Oblíbený mřížkový koláč prý garantuje ochranu proti zlým duchům.
Maková:1000 g mletého máku, 500 g cukru moučky, 200 g strouhanky, 50 g vanilkového cukru, citrónová kůra, 1 l vody, 2 dl rumu, 400 g sušeného mléka, 250 g másla, 5 g mleté skořice
Mák vaříme hodinu ve sladkém nálevu z vody, pak vmícháme mléko a dochutíme. Do vychladlé náplně přidáme rum i strouhanku a necháme přes noc rozležet.
Ořechová:2 l vody, 500 g sušeného mléka, 900 g cukru krupice, 1400 g strouhanky, 3 dl rumu, citrónová kůra, 10 g mleté skořice, 900 g mletých oříšků
Vodu svaříme s cukrem, přidáme mléko a oříšky. Povaříme a vmícháme ostatní suroviny kromě strouhanky. Tu přidáme nakonec.
Tvarohová:1000 g polotučného tvarohu (kostky), 300 g cukru moučky, 2 vejce, 1 vanilkový pudink, skořice, vanilkový cukr, citrónová kůra
Všechny suroviny postupně promícháme. Jablková: 1000 g strouhaných jablek, 300 g cukru moučky, skořice, vanilkový cukr, badyán, 50 g strouhanky, citrónová kůra Všechny suroviny postupně promícháme a nakonec zahustíme strouhankou.
Hrušková frgálová:300 g sušených hrušek (ne kandované), 2 dl vody, 80 g povidel, 4 badyány, skořice, 50 g másla, 1 lžíce rumu
Hrušky rozvařené do měkka ve vodě se okoření mletým badyánem i skořicí a promíchají s povidly, rumem a máslem.
Zelná:500 g krouhaného čerstvého zelí, 100 g másla, 100 g cukru krupice, skořice, 1 badyán, mletý pepř
Cukr rozehřejeme na karamel, vsypeme zelí, mírně podlijeme vodou a dusíme. Jakmile trochu změkne, přidáme koření, máslo a zatáhneme. Necháme vychladnout a pak lehce dosladíme.
Drobenka:500 g másla (hery, oleje), 300 g cukru moučky, 300 g hladké mouky, 300 g polohrubé mouky, 3 sáčky vanilkového cukru, citrónová kůra, skořice
Tuk prsty promícháme s moukou i cukrem a rychle pomocí prstů zpracujeme na sypkou směs.
Ořechové máslo:250 g másla, 1 dl rumu
Máslo táhneme na ohni do pěny. Jakmile začne vonět a uvolněná bílkovina sedá na dno, stáhneme, necháme lehce vychladit a za stálého míchání přikapáváme rum.