Konzistence zmrzliny souvisí s obsahem tuku. Čím víc ho má, tím je jemnější. To ovšem znamená i vyšší přísun energie. A tak někteří výrobci mají ve svém portfoliu také zmrzliny a mražené krémy pro štíhlou linii. Platí to hlavně pro balené výrobky, kde bývá obvykle uvedena i jejich nutriční hodnota, tedy obsah energie a živin.
novinky.cz/168/181687-top_foto2-mayci.jpg"}, big : { url:"http://media.novinky.cz/168/181687-original1-mayci.jpg", width:800, height:450 } }];
Povolenou zmrzlinu už znovu nezamrazujte. Vytvoří se v ní totiž krystalky ledu, které ovlivní její strukturu, a snižují tak chuťový požitek.
FOTO: archiv, Právo
Ale co když jde o točenou zmrzlinu? V tomto případě nám poradili na Státní zemědělské a potravinářské inspekci alespoň dvě orientační vodítka:
A statistika odhalila ještě další pozoruhodný fakt. Zmrzlinu si podle průzkumů dopřávají hlavně ženy, které jí slupnou přes 60 procent celkové výroby. Preferují vanilkovou, čokoládovou a jahodovou.
DĚTEM RADĚJI BALENÉ |
Do tří let by děti nikdy neměly zmrzlinu jíst bez kontroly dospělých. Je nutné dbát, aby ji nekonzumovaly příliš rychle. Volíme pro ně raději zmrzliny balené. Jejich kladem je hygienická výroba a možnost výběru menších porcí. Navíc na obalu nechybějí údaje o energetické i biologické hodnotě, takže lze volit varianty se základem z jogurtu či tvarohu. I tady však platí osvědčené – všeho s mírou. A tak jen pro orientaci nutriční hodnoty. |
Cornetto jahoda (145 ml): 715 kJ, 26 g sacharidů, 6,4 g tuku. |
Nanuk (tvaroh–jahoda, 50 ml): 486 kJ, 9,8 g sacharidů, 5,9 g tuku. |
Big Eskymo (140 ml): 1045 kJ, 22,0 g sacharidů, 17 g tuku. |
Aby se dala i doma podávat zmrzlina v kopečcích, je třeba ji nechat před tvarováním povolit asi 5–7 minut v pokojové teplotě.
FOTO: archiv, Právo
Ledové dobroty Starého kontinentu | ||
Název | Typ | Charakteristika |
Ema Destinová | Zmrzlinová bomba | Čokoládová a vanilková zmrzlina s praženými lískovými oříšky |
Melba | Studený dezert | Broskev dušená ve vanilkovém sirupu na vanilkové zmrzlině, přelitá omáčkou z čerstvých malin |
Traviata | Zmrzlinový pohár | Mandlová zmrzlina a půlky broskví se šlehačkou a škrábanou čokoládou |
Španělská charlotta | Studený dezert | Pomerančová zmrzlina zjemněná šlehačkou na plátcích čokoládového těsta |
Meruňky a la Caruso | Studený dezert | Meruňky na vanilkové zmrzlině s jahodovým protlakem a kompotovanými třešněmi |
Tutti-frutti | Zmrzlinová bomba |
Jahodová a citrónová zmrzlina s kousky ananasu a broskví |
Chladivé exotické pomlsání
Krém karamel FOTO: archiv, Právo |
Suroviny: 100 g smetany (12%), 2 vejce, 50 g cukru krupice, 100 g cukru krupice na karamel, šlehačka, zmrzlina Häagen-Dazs Macadamia Nut Brittle (nebo jiná ořechová), rybíz |
Postup: Vejce, cukr i smetanu smícháme a přecedíme. Cukr rozpustíme na pánvi na zlatý karamel. Pak jej nalijeme do formiček, pokryjeme vaječnou směsí a pečeme ve vodní lázni v troubě při 120 °C. Hotový krém vyklopíme na talíř, přidáme kopeček zmrzliny a ozdobíme šlehačkou i rybízem. |
Panna Cota FOTO: archiv, Právo |
Suroviny: 1 l smetany ke šlehání, 7 plátků želatiny, 200 g cukru krupice, zmrzlina Häagen-Dazs Strawberries and Cream (nebo jiná jahodová), ovoce na ozdobení |
Postup: Želatinu ponoříme do ledové vody. Smetanu i cukr přivedeme pod bod varu, ale nevaříme! Želatinu vymačkáme, rozpustíme ve smetaně a podle chuti přidáme strouhanou čokoládu či pistácie, vanilku a skořici. Nalijeme do sklenek a dáme ztuhnout. Pak ozdobíme ovocem a kopečkem jahodové zmrzliny. |
Skořicová hnízda FOTO: archiv, Právo |
Suroviny: 400 g jupky (těsto v podobě nudlí koupíme v obchodech s arabskými potravinami), 20 g skořicového cukru, 1 lžíce oleje, 200 g tmavé čokolády, 2 lžíce medu, 300 g smetany ke šlehání, půl lžičky skořice, 2 lžíce rumu, zmrzlina Häagen-Dazs Belgian Chocolate (nebo jiná čokoládová), ovoce |
Postup: Z jupky natočíme vidličkou hnízda, osmažíme na oleji a obalíme ve skořicovém cukru. Smetanu s medem i skořicí přivedeme k varu, stáhneme z plotny a rozpustíme v ní čokoládu i rum. Nalijeme na talíř a vložíme skořicové hnízdo, které pokryjeme kostičkou čokoládové zmrzliny a ozdobíme jahodou. |
Čokoládová dekadence FOTO: archiv, Právo |
Suroviny: 75 g jemně strouhaných mandlí, 40 g kakaa, 100 g moučkového cukru, 75 g másla, 75 g cukru krupice, 4 vejce, kůra z půlky pomeranče, 100 g šlehačky, 100 g hořké čokolády, po špetce římského kmínu, chilli a mletého kardamonu, zmrzlina Häagen-Dazs Choc Choc Chip (nebo jiná čokoládová), ovoce |
Postup: Žloutky, moučkový cukr, máslo a strouhanou kůru vyšleháme do pěny. Z bílků a krupicového cukru uděláme sníh, spojíme s pěnou a lehce smícháme s mandlemi i kakaem. Hmotou plníme vymazané, vysypané formičky na mufiny a pečeme 15 minut v troubě (180 °C). Šlehačku, rozpuštěnou čokoládu i koření svaříme na omáčku. Upečený korpus zalijeme na talíři omáčkou a korunujeme kopečkem zmrzliny a ovocem. |
Dezerty se zmrzlinou připravila cukrářka Mirka Slavíková.
RE: Zmrzlina,poháry | brumlajda | 06. 06. 2012 - 11:12 |