Cheescake s horkými jahodami

4. září 2009 | 18.50 |
blog › 
Cheescake s horkými jahodami

Nejznámější americký dezert je vděčný. Jeho příprava – obzvlášť, když máte kuchyňského robota – zabere minimum času a přitom chutná báječně. V kombinaci s horkými jahodami působí doslova profesionálním dojmem.


Ingredience 

Na 1 dort budete potřebovat:

  • 130 – 170 g oblíbených sušenek
  • asi 60 g másla
  • 600 g smetanového sýru, třeba riccoty, mascarpone nebo Lučiny – dokonce je můžete i kombinovat
  • 1 kelímek zakysané smetany + zakysaná smetana na potření dortu
  • 3 – 4 vejce
  • 230 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • šťáva a kůra z půlky malého, chemicky neošetřeného citronu
  • 250 g mražených jahod
  • lžička kukuřičného škrobu
  • cukr podle kyselosti jahod

  • kuchyňský robot se sekacím a hnětacím nástavcem nebo dvě misky (případně hmoždíř nebo váleček a metlu nebo vařečku)
  • dortovou formu o průměru 24 cm
  • případně pekáč
  • malý kastrol a vařečku na horké jahody

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Do mixéru dejte sušenky a několika pulsy je rozdrťte nadrobno. Pak přidejte pokrájené máslo a opět promixujte, aby se směs spojila. Sušenkový základ upěchujte na dno dortové formy a strčte na deset minut zapéct do trouby.

Pokud nemáte mixér, sušenky rozdrťte v hmoždíři nebo pomocí válečku na těsto a s máslem je spojte ručně.

Vyměňte nástavce v robotu, do nádoby dejte sýr, zakysanou smetanu, vejce, moučkový a vanilkový cukr a citronovou kůru a šťávu. Několikrát prožeňte mixérem, abyste získali hladkou hmotu. Nechte jí chvíli stát, aby odešly případné bublinky, a pak nalijte na sušenkový základ.

Hmotu můžete promíchat i pomocí metličky nebo vařečky v misce.

Pečte půlhodinu a pokuste se během této doby neotevírat troubu. Pak naopak cheesecake kontrolujte každou chvilku – jakmile budou okraje dortu tuhé a uvnitř se bude chvět jako pudink, vypněte troubu, pootevřete dvířka a koláč nechte chladnout.

Pokud chcete mít jistotu, že cheesecake během pečení nepopraská, dejte do trouby kromě dortu ještě pekáč s vodou.

Vyjměte dort z formy, potřete ho zakysanou smetanou a přesuňte ho na několik hodin do lednice. Těsně před podáváním zahřejte v kastrůlku jahody, zalijte je trochou vody a zahřejte až k bodu varu. Podle potřeby oslaďte, vmíchejte škrob a zahřívejte tak dlouho, až šťáva začne trochu houstnout. Podávejte k vychlazenému cheesecaku.


já sem to zkoušela a je to bomba..fakt..



Zpět na hlavní stranu blogu

Hodnocení

1 · 2 · 3 · 4 · 5
známka: 3 (2x)
známkování jako ve škole: 1 = nejlepší, 5 = nejhorší

Komentáře

 zatím nebyl vložen žádný komentář