Nejznámější americký dezert je vděčný. Jeho příprava – obzvlášť, když máte kuchyňského robota – zabere minimum času a přitom chutná báječně. V kombinaci s horkými jahodami působí doslova profesionálním dojmem.
Na 1 dort budete potřebovat:
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Do mixéru dejte sušenky a několika pulsy je rozdrťte nadrobno. Pak přidejte pokrájené máslo a opět promixujte, aby se směs spojila. Sušenkový základ upěchujte na dno dortové formy a strčte na deset minut zapéct do trouby.
Pokud nemáte mixér, sušenky rozdrťte v hmoždíři nebo pomocí válečku na těsto a s máslem je spojte ručně.
Vyměňte nástavce v robotu, do nádoby dejte sýr, zakysanou smetanu, vejce, moučkový a vanilkový cukr a citronovou kůru a šťávu. Několikrát prožeňte mixérem, abyste získali hladkou hmotu. Nechte jí chvíli stát, aby odešly případné bublinky, a pak nalijte na sušenkový základ.
Hmotu můžete promíchat i pomocí metličky nebo vařečky v misce.
Pečte půlhodinu a pokuste se během této doby neotevírat troubu. Pak naopak cheesecake kontrolujte každou chvilku – jakmile budou okraje dortu tuhé a uvnitř se bude chvět jako pudink, vypněte troubu, pootevřete dvířka a koláč nechte chladnout.
Pokud chcete mít jistotu, že cheesecake během pečení nepopraská, dejte do trouby kromě dortu ještě pekáč s vodou.
Vyjměte dort z formy, potřete ho zakysanou smetanou a přesuňte ho na několik hodin do lednice. Těsně před podáváním zahřejte v kastrůlku jahody, zalijte je trochou vody a zahřejte až k bodu varu. Podle potřeby oslaďte, vmíchejte škrob a zahřívejte tak dlouho, až šťáva začne trochu houstnout. Podávejte k vychlazenému cheesecaku.
já sem to zkoušela a je to bomba..fakt..