suché suroviny: 2 hrnky polohr. mouky, 1 hrnek cukru, 1 prášek do pečiva
tekuté suroviny: 120 g rozpuštěné Hery, 2 vejce, 2 lžíce oleje, 3/4 hrnku mléka, špetka soli
poleva: 180 g másla nebo Hery, 4 lžíce rumu (nebo javorového sirupu), 3 lžíce horké vody, 300 g cukru moučky, 40 g kakaa
Smícháme suché suroviny na těšto, přidáme tekuté a dobře promícháme. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu do růžova.
Po upečení druhým koncem vařečky našťoucháme dírky .
Polevu připravíme v plecháčku tak, že nejprve rozehřejeme tuk, přidáváme postupně ostatní suroviny (nakonec cukru a kakao). Vaříme do spojení.
Lehce vychladlou polevu naléváme od prostředka ke krajům, dbáme na zalití všech dírek. Můžeme trošku dopomoct polevě vařečkou nebo stěrkou.
Podáváme ztuhlé a vystydlé (mimochodem, to o vystydnutí platí u obou mých receptů!!!)
Tip: Původně jsem tento recept získala s kakao-rumovou polevou. Jednou jsem tam zkusila dát javorový sirup, a najednou byla buchta LEPŠÍ než s rumem, olizovali jsme se až za ušima. Po pravdě řečeno, teď už mi ani podle původního receptu moc nechutná, jedině s javorovým sirupem!