Ožralé kuře

14. únor 2010 | 09.14 |
blog › 
Ožralé kuře

1 celé kuře (cca 1,5kg) ,

1 plechovka piva

Nálev:

2 lžíce medu ,

3 lžíce oleje ,

3 lžíce sojové omáčky ,

1 lžíce vinného octa ,

4 stroužky česneku ,

1 lžička chilli v prášku ,

1 lžíce červené chilli omáčky ,

sůl

1. kuře z Fosterovy farmy

2. naložíme do nálevu a necháme hodinku natáhnout

3. pivo usrkneme a do víčka uděláme další dvě díry

Ožralé kuře

Tak tedy vezměte celé kuře, vyndejte z něj co Vám tam Xaverov nadělil omyjte, osolte a vůbec připravte jako na běžné grilování.

Máte-li nějaký oblíbený recept na potírací omáčku, klidně přeskočte následující řádky a udělejte si ji po svém. Kdo se chce nechat vést nechť na pánvi dvě minuty prohřeje vlevo popsané ingredience nálevu.

Kuře nyní vložíme do misky, zalijeme nálevem a necháme cca 1 hodinu nasáknout nálev pod kůži. Předem varuju, že kdo chce kůrčičku klasicky křupavou měl by se vyvarovat medu.

Posuneme se o hodinu kupředu. Vezměte plechovku piva, otevřete, cca 1 deci upijte a poté ostrým nožem vytvořte ve víku ještě další dva otvory. Plechovku dejte na plech, podložte nejlépe pečícím papírem.

Vezměte kuře a posaďte jej na plechovku s pivem.

Kdo si rád hraje může, jako já, upravit pózu kuřete do libovolné polohy, jediná podmínka je, že musí pořád sedět.

Nyní vložte plech i s kuřetem do trouby a pečte jej při 180°C cca 35 minut.

A nyní proč má vlastně kuře tu plechovku zaraženou tam kde ji má zaraženou. Pivo důsledkem tepla začne vzlínat a vytvoří uvnitř kuřete atmosféru pohody, jak už to jen pivo dokáže, postupně vyvzlíná do masa, díky čemuž je poté maso šťavnaté a křehké a to je možná slabé přirovnání, to maso je božská mana.

Já osobně se velkým kusům bílého masa na kuřeti vždycky vyhýbal a zpracovával ho následně na něco jiného. Těm časům je teď konec. Věřte, či nevěřte, na talíři mi zbylo stehno i křídlo, nacpal jsem se tím dříve odsuzovaným masíčkem k prasknutí, je to prostě balada. Myslím, že u mě doma bude sedět na pixle jedno kuře každý týden :-))

Tak a máme hotovo, kuřátko je krásně dozlatova propečené, takže jej vyndáme z trouby, dvěma papírovými utěrkami přidržíme, zaklepeme a plechovka se vlastní vahou sama vysune. Naporcujte a hurá ke stolu, ať Vám ta pochoutka nevychladne jako mě při focení :-)

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

RE: Ožralé kuře hospodynka 14. 02. 2010 - 09:18
RE(2x): Ožralé kuře misteckonadlani 14. 02. 2010 - 09:36