Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
• Klinické studie prokázaly, že denní konzumace celozrnných cereálií k snídani snižuje u mužů až o 20 % riziko infarktu a srdečních chorob.
• Menu, kde nechybějí ovesné vločky či otruby, je bohaté na rozpustnou vlákninu, a tedy je i dobrou prevencí vzniku žlučových kamínků.
• Ovesná kaše s medem a oříšky, doplněná i ovocem je snídaně, která tělu dodá všechny nutričně potřebné látky a nastartuje je do nového dne.
• Na Valašsku se pekly ovesné placky, zvané pagáče či osúchy. Byly hodně solené, sypané kmínem a jedly se samostatně či přikusovaly k polévkám.
• Z ovesné mouky se v některých našich regionech kdysi připravovalo také sváteční pečivo (svatební i vánoční), koláčky s marmeládou a cukrové suchárky (recepty v redakci).
Zařazení cereálií do jídelníčku se ale ve světě podstatně liší. Také v tomto ohledu se totiž promítá rozdílnost kultur.
Cereálie přinášejí do stravování hned několik výhod. Ta první spočívá v nutričním přínosu, který je řadí mezi úspěšné pomocníky v prevenci civilizačních chorob, hlavně onemocnění srdce a cév.
Důležitý zdroj vlákniny
Cereálie patří mezi důležité dodavatele energie. Jsou bohaté na sacharidy, rostlinné bílkoviny a vitamíny (B1, B2, E). Obsahují i důležité minerální látky, především draslík, hořčík, fosfor, železo a vápník. Je třeba zdůraznit také významný obsah vlákniny. Jsou v nich oba typy, tedy rozpustná i nerozpustná.
Vláknina je zdrojem výživy pro střevní mikroflóru, zrychluje střevní peristaltiku, čímž napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Zabraňuje také zácpě a působí jako prevence rakoviny tlustého střeva.
Vláknina v potravině snižuje i její glykemický index. A to je velmi příznivé při dietě diabetické i redukční a také pro všechny, kdo se chtějí zdravě stravovat.