31. říjen 2009 | 12.41 |
Chcete si článek přečíst?
Vypněte prosím blokování reklamy (reklamu už neblokuji), děkujeme.
Jak vypnout blokování reklamy?
Video návod zde: https://www.youtube.com/watch?v=GJScSjPyMb4
Co si upečeme na Dušičky
Co to vlastně jsou dušičky a kdy je slavíme?
Dušičky je lidový název pro den kdy vzpomínáme na všechny věrné zemřelé. Dušičky nahradily původní keltský svátek Samhain. Slaví se 2. listopadu a předchází jim Svátek všech svatých (1.11.)
Svátek všech svatých je dnem zesnulých lidí co se za svoji zbožnost dostali do nebe, kdežto Dušičky jsou dnem zesnulých, kteří za své hříchy ještě trpí v očistci. Když 2. listopadu prší říká se, že zesnulí oplakávají své hříchy. Na dušičky se dodržovala spousta tradic – například se do lampy místo oleje dávalo máslo, aby si dušičky, které tento den mohou opustit očistec, mohly potírat spáleniny od ohně.
A jak je to s pečením?
Peklo se také speciální kynuté pečivo – někde se mu říkalo dušičky, jinde kosti. Bylo ze sladkého těsta, někde se sušeným ovocem, někde plněné makem. Tímto pečivem byly obdarovávány děti, ale také žebráci při cestě na hřbitov nebo do kostela. Pečivo někde bylo tvarováno do rohlíků (tzv. navšesvatýrohlíky), někde se z válečku těsta vytvarovalo pouze písmeno S a někde se tvarovalo tak, aby svým vzhledem připomínalo kosti. Na přípravu se používalo převážně křehké nebo netučné těsto (ale není to pravidlem) .
Pokud chcete vyzkoušet pravé dušičkové pečivo tak tady je jeden recept:
dušičkové pečivo
1 vejce
4 žloutky
200ml mléka
100g rozpuštěného másla
1PL rumu
650g hladké mouky
100g kandovaného ovoce
100g cukru
špetka soli
20g čerstvého droždí
Program - těsto
Po ukončení programu tvarujeme do tvaru kostí a dušiček.
Zpět na hlavní stranu blogu